2018. augusztus 7., kedd

Letölthető témák | Mire érdemes figyelni?

Ismét egy "tanácsadós" bejegyzéssel érkeztem. Gondolom feltűnt már sokaknak, hogy rengetegen vannak, akik egy letölthető témát illesztenek a blogjukra. Ezeknek az az előnyük, hogy ha megtetszik, akkor akár ingyenesen is elérhetőek, így azonnal lehet őket alkalmazni.

Amit én észrevettem hátrányként, hogy nem mindig passzol az ember ízléséhez. Elsőre lehet nagyon is jó, de megesnek olyan elemek, amiket nem lehet személyre szabni, átalakítani. Nekem is emiatt ment úgymond a "kukába" az általam választott, és amúgy nagyon szeretett téma. Valamint sokszor ismétlődnek is. Gondolok itt arra, hogy mivel ingyenesek, ezért sokan ezeket választják a fizetősök helyett, így volt olyan, hogy én is elsőre felismertem ugyanazt a témát másik blogon, amit én is használtam.

Vannak dolgok, amikre itt is oda kell figyelni. Ezeket próbáltam meg összeszedni.

1. Betűkészlet

Minden betűtípusnak megvannak az előnyei és a hátrányai. A nem talpas optikailag nagyobbít, avagy ugyanaz a betűméret nagyobbnak tűnhet, ugyanakkor nem olyan könnyű hosszú ideig olvasni. Így érdemes lehet talpas betűtípust választani. Viszont nem erre kell leginkább odafigyelni.

A magyar nyelv különlegessége, hogy sok olyan betűnk van, ami a latin ábécében eredetileg nem szerepel. Ilyen például az ő, ú és ű. Ezek nem minden esetben vannak belekódolva a betűkészletbe. Ilyenkor egy teljesen másikkal helyettesíti a program. Így ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen az elütő párosítások feltűnőek lehetnek.

2. Színek

A legtöbb letölthető téma fehér hátterű, ugyanakkor vannak színesek is. Ugyanakkor semmi sem garantálja, hogy a betűszín is illeszkedni fog az alapéhoz. Én mindig a fekete-fehéret preferálom blogokon, vagyis a sötét betűk és világos hátteret. Vannak olyan témák, amikor nem fekete a betűszín, hanem valamilyen szürke. Alapvetően azzal sincsen semmi gond, az is tud nagyon jól mutatni, nálam a linkek szürkék. Hosszú bejegyzéseknél viszont nem biztos, hogy a legjobb választás a szürke. Az mindenkinél teljesen egyedi, hogy mennyire bírja a szeme ezeket a párosításokat, így érdemes lehet elgondolkodni, hogy zavarhat-e valakit.


3. Elrendezések

Ezeknek a témákba bele van kódolva az elrendezés is. Hány sáv van a bejegyzések alatt, melyik oldalon van oldalsáv, az hány részre van osztva. Fontos megnézni ezeket is, hogy biztosan ne lógjanak ki a widgetek az oldalsávban például. Talán ezt a legkönnyebb orvosolni, nem feltétlenül okozhat komoly problémákat.

4. Alapszínek

Mindegyik téma egy színpalettával dolgozik. Vannak, amiket meg lehet változtatni, de ez nem garantált minden esetben. Ezek miatt a saját képeket, fejléceket és minden ilyesmit ezekhez a színekhez érdemes igazítani. Talán ebben az lehet a nehéz, hogy az adott szín nem is tetszik nekünk, így nem szeretnénk azt használni.

5. Bejegyzések

Nem mindegy, hogyan vannak a bejegyzések elrendezve a főoldalon. Vannak, ahol a képeket is meg lehet nézni előre, egymás alatt vannak a bejegyzések, vannak viszont, ahol nem ilyen egyszerű: a képek körbevágva, egy kisebb négyzetben jelenhetnek meg, egymás mellett kettő-három is akár. Minden témában másképp van, éppen ezért érdemes odafigyelni, hogy például hány bejegyzés jelenjen meg a főoldalon. Érdemes lehet az oldalsávot is figyelni, hogy ne legyen sokkal hosszabb, mint maga a posztok helye. (Gondolok itt arra, hogy már nem jelenik meg több írás a főoldalon, viszont az oldalsáv még hosszan fut oldalt.)


Szerintetek mire kell figyelni? Mi az, amire mindenképpen időt kell áldozni, mi az, ami felesleges?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése