2017. december 21., csütörtök

Marie Lu: Legenda - trilógia


Legenda

A ​hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.



Született tehetség

Miután sikerül megszökniük a Köztársaság hadseregének Los Angeles-i erődítményéből, June és Day megérkezik Vegasba, és ekkor megtörténik, amire senki sem számított: az Első Polgár meghal, és a fia, Anden veszi át a helyét. Miközben a Köztársaság egyre közelebb sodródik a káoszhoz, hőseink csatlakoznak a lázadó Patriótákhoz, akik segítenének Daynek megmenteni az öccsét, és átjuttatnák őket a Kolóniákba. Cserébe egyetlen dolgot kérnek: June és Day ölje meg az új Elsőt.
Esélyt kapnak rá, hogy megváltoztassák a nemzet sorsát, hogy hangot adjanak a túl rég óta hallgatásra kényszerített nép óhajának.
Ám June hamarosan rájön, hogy az új Első Polgár egyáltalán nem olyan, mint az apja volt. Így hát döntenie kell. Mert mi van, ha Anden valami újnak a kezdete? Mi van, ha a forradalom többről szól, mint veszteségről és bosszúról, haragról és vérről? Mi van, ha a Patrióták tévednek?

Bajnok

June és Day annyi mindent feláldozott a Köztársaságért, és egymásért, de az ország végre a megújulás küszöbén áll. June visszanyerte a Köztársaság megbecsülését, a kormányzat legfelsőbb köreiben dolgozik mint princepsjelölt, Day pedig a hadseregben emelkedett magas posztra. Arra azonban egyikük sem számított, hogy a körülmények alakulása ismét összehozza őket. Épp mikor már küszöbön áll a békeszerződés aláírása, egy járvány kitörése okoz pánikot a Kolóniákban, és ismét háború fenyegeti a Köztársaságot. A fertőzést egy minden eddiginél halálosabb vírus okozza, az ország sorsa pedig June kezében van. De hogy megmentse milliók életét, arra kell kérje, akit mindennél jobban szeret, hogy áldozza fel mindenét. Szívszorító dráma, akció és feszültség. Marie Lu nagysikerű trilógiájának elképesztő befejezése.

Ezen a nyáron rengeteg jó könyvet olvastam egymás után, ez is egy volt közülük.

Az első kötetet a várólistám csökkentése miatt kezdtem el olvasni, aztán nem tudtam letenni és befejeztem az egész sorozatot is. Ez előtt hosszú ideig nem akartam olvasni ezt a sorozatot, ami viszont hatalmas hibának bizonyult így utólag. Gyakran esek ebbe a hibába: vonakodva kezdem el, azonban annyira szeretem, hogy egyben ledarálom az egész sorozatot, és beleszeretek a világába, valamint a karakterekbe.

Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz. (...) Próbálsz a fényben járni.


A sorozatban felvázolt helyzet nagyon megtetszett: a kormány, valamint a Köztársaság helyzetét két szemszögből figyelhettük meg, és így az eseményeket is több irányból ismerhettük meg a történet folyamán. Ugye ilyenkor általában a két szereplő, akik mesélnek, teljesen más neveltetésben részesültek, más körülmények között nőttek fel, ezzel erősítve a különbözőségüket, valamint azt, hogy két ember nem feltétlenül ugyanazt érzékeli egy helyzetben.


Itt azonban ez egy kicsit másképp volt: az egyik szereplőnk a társadalmi elitből származott, míg a másikuk nemhogy a társadalmi "létra" alján élt, hanem egyenesen kitaszította magából a rendszer, ami miatt üldözték és gyűlölte a vezetőség.

Ezzel kicsit felpezsdítve tárul elénk egy valójában mára már megszokottnak nevezhető történetalap: a régi világ romjain felépülő új állam, melynek kormánya elnyomja a népet, és nyomorúságba taszítja őket. A köznépnek ebből elege lesz, ugyanakkor magában háborog csak, nem tudnak összefogni, hogy fellázadjanak.Általában ugye ekkor jön a fiatal hős, aki mindenki kedvence lesz, és a forradalom jelképévé válik.

Úgy néz ki, mint egy angyal, még ha csak egy bukott angyal is.

Azonban már az első könyv is teljesen egyedi belsővel büszkélkedhet. A Legendában felvázolódik egy "életkép:" a régi világ romjain felépülő új, elnyomó állam, a Köztársaság, amelyből a népnek elege van, viszont nem tudnak sokat tenni elenne, mivel a köznép kezében semmiféle hatalom nincsen. Ezek a jellemzők mellett, amik nevezhetőek általánosnak is, természetesen vannak mások is: a bizonyos Próba.

Ennek az a lényege, hogy egy sor különböző feladatot kell a diákoknak elvégezniük, ha jól emlékszem, nagyjából 11 éves koruk körül. Az eredményeik alapján kapnak egy pontszámot, ami véglegesen meghatározza, mi is lesz belőlük a továbbiakban. Alacsony pontszámokkal nem juthatnak be egy egyetemre, az állam ezzel próbálja mindenki a "legideálisabb" munkát, és életet megtalálni. Viszont ez a törekvés kicsit sem jószándékú.

Ha a kis buborékukat megkopogtatjuk, azonnal összetörhet a sok egyéb tényező mellett, amire a könyvek során derül fény. Természetesen a rengeteg hazugságra és átverésre gondolok itt.

Vigyázz magadra! Szeretnélek újra látni, ha egyszer vége lesz ennek az egésznek!

A főszereplők is bemutatnak egy ilyen ellentétes képet: June a maximálisan teljesítő lány, aki 1500 pontot ért el, és a legelitebb egyetemre jár, és nemsokára munkába is állhat. A feladata, hogy elkapja Day-t, aki a Köztársaság legnagyobb ellensége... és egy gyerek, aki pontosan annyi idős, mint June. Ő nem érte el a minimumot sem a Próbán, és elszökött a kormány elől, valamint megpróbál annyiszor beleavatkozni a terveikbe, átírni azokat, ahányszor csak tud.

A karakterekben viszont emellett még azt találtam érdekesnek, hogy mekkora fejlődésen mentek keresztül. Hatalmasat változtak az első oldaltól a harmadik kötet végéig. Ez a sorozat végigtáncolt a lelkemen, szinte darabokra törte a szívemet, miután kitépte a helyéből. A Bajnok utolsó fejezeteit alig bírtam ki sírás nélkül - én pedig nagyon ritkán sírok könyveken vagy filmeken.

Légy óvatos! Magadért és kettőnkért!

Az egész trilógiát a szívembe zártam, és beleszerettem. Egyáltalán nem azt kaptam tőle, amit vártam - valami sokkal jobbat, valami százszor jobbat. Mindezek miatt bátran ajánlom mindenkinek. Sokszor fejeztem már be egy-egy értékelést ezzel a gondolattal, és itt sem lesz másképp: egy próbát mindenképpen megér a könyv, és az egész sorozat. Én nem tudtam őket letenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése